top of page
Search

Imitația

"Ce să fac pentru a scăpa de inhibiții când vorbesc engleză și cum să-mi îmblânzesc accentul est-european?". Asta mă întreabă clienții români cel mai des.



Inhibițiile și 'accentul' sunt strâns legate între ele, deși poate acest lucru nu e evident. Sunt multe strategii pentru a-ți educa atitudinea cu care vorbești engleză și implicit accentul. Nu toate merg pentru toată lumea, unii oameni răspund la un anumit tip de exerciții, în timp ce pentru alții merg alte lucruri. Există însă un truc care pare să funcționeze pentru toată lumea:


Imitația.


Acest vechi truc folosit de actori și oratori din toate timpurile este o direcție de succes și pentru cei care vor să stăpânească arta 'public speaking-ului'.


A imita pe cineva, la fel ca euforia alcoolică, inseamnă că omul devine liber, fără constrângeri. În fond, nu asta căutăm cu toții în fiecare clipă a vieții? Să ne eliberăm?

Imitația e un joc. Și jocurile nu sunt doar pentru copii. Ele sunt menite să ne ajute să explorăm, să ne cunoaștem, să găsim răspunsuri la întrebări, dar mai ales să reînvățăm să căutăm. Limitele noastre sunt cele stabilite tot de noi, și tot noi trebuie să aflăm cum să le străpungem.


Așa că alege-ți un personaj dintr-un film, de la TV, dintr-un serial, un personaj politic, un antreprenor de succes, cineva care vorbește engleză așa cum ai vrea și tu să vorbești. Și imită-l. Imită-l prin casă, imită-l când ești singur, imită-l la duș, imită-l în oglindă. Imită-l la o bere cu prietenii. Fă-i să râdă! Îmită-l în joacă. Imită-l în gând dacă n-ai curaj altfel. Mergi la copilul tău și imită-i unul din personajele preferate din desene animale. O să vă distrați la nebunie. Nu te judeca atunci când o faci. Amintește-ți că e doar un joc. În joacă nu e loc de critică. Creierul se eliberează atunci când imităm. Știe că e doar un joc și-ți permite să fii orice, oricum, oricine. De aceea copiii o fac atât de des.


Fă acest exercițiu câte 5 minute în fiecare zi. Orice om are 5 minute, deci scuza cu timpul nu se pune. Sigur, atunci când ai o întâlnire importantă și trebuie să vorbești engleză, o să te întorci la cel care ești tu în viața de zi cu zi. Dar s-ar putea să fii surprins văzând că ceva din acel personaj rămâne cu tine, că un pic din engleza lui devine treptat și a ta. Există această preconcepție că a imita sau a copia este intrinsec ceva gresit, ceva rău, că egalează cu furtul. Nimic mai fals. A-ți imita mentorul, idolul, a fost și va fi o cale către devenire. A-ți însuși munca altcuiva, asta este greșit! Dar a imita e altceva. Nu poți să fii bun fără a-i emula întâi pe cei mai buni. Nu poți să fii creativ fără a învăța întâi din creația altora. Câte iPhone-uri n-au asamblat chinezii până s-a născut Huawei?

bottom of page